مایکروسافت (Microsoft)

زمان مطالعه: دقیقه

مایکروسافت، نامی است که هر کاربر کامپیوتری با آن آشنا است. این شرکت با عرضه‌ی ویندوز توانست خود را به فرمانروای بی چون و چرای صنعت کامپیوترهای شخصی تبدیل کند.

داستان برند مایکروسافت یکی از آن ماجراهایی است که هرکسی با خواندنش درس‌های خوبی از شیوه نگاه به پیشرفت می‌گیرد. شاید وقتی بدون دانستن داستان برندهای مختلف و تنها با نگاه به موفقیت‌های فعلی‌شان آن‌ها را قضاوت می‌کنیم، این‌طور می‌اندیشیم که آن‌ها از ابتدا تمام کارها را درست و حساب شده انجام داده‌اند و دقیقاً به همین دلیل است که اکنون در بازار صنعت خودشان اسم و رسمی دارند. درحالی‌که علت اصلی موفقیت آن‌ها شکست‌هایی است که بیراهه‌ها را به آن‌ها نشان داده است. درحقیقت مسیر موفقیت هرکسی روی زمین، ترکیبی از آزمون و خطا و جسارت‌هایی است که برای برداشتن قدم‌های تازه از خودش نشان می‌دهد. در این مقاله از سایت سبیت به سراغ داستان برند Microsoft می‌رویم و نگاهی به ماجراهای این برند بزرگ در صنعت کامپیوتر و نرم‌افزار می‌اندازیم. با ما همراه باشید.


معرفی برند مایکروسافت


مایکروسافت یا میکروسافت، (به انگلیسی: Microsoft) (گرفته‌شده از Microcomputer software) یک شرکت چندملیتی آمریکایی است که دفتر مرکزی آن در شهر ردموند، ایالت واشینگتن قرار دارد. مایکروسافت یک شرکت فناوری است که در سال ۲۰۱۶، رتبه نخست در فهرست بزرگترین شرکت‌های نرم‌افزاری بود، و به انتشار کتاب، تولید محصولات چندرسانه‌ای و ارائه خدمات پست الکترونیکی نیز می‌پردازد.
 

مایکروسافت و IBM

IBM یکی از شرکت‌های بزرگ آمریکایی است که در زمینه تولید و فروش نرم افزار و سخت افزار فعالیت دارد. این شرکت در سال 1980 میلادی به مایکروسافت پیشنهاد همکاری داد تا از آن طریق بتواند سیستم عاملی برای کامپیوترهای خانگی تولید کند. از این رو بیل گیتس با خرید یک سیستم عامل که توسط شخص دیگری نوشته شده بود، تغییراتی در آن لحاظ کرد و آن را مطابق با ریزپردازنده‌های اینتل بازنویسی کرد. این سیستم عامل که MS-DOS نام داشت، بر روی پی سی‌های IBM جای گرفت. بیل گیتس از طریق این کار توانست در سال 1985 به درآمد 100 میلیون دلار دست پیدا کند.
 

جایگاه Microsoft از نظر ثروت

شرکت مایکروسافت یکی از شرکت‌های بزرگ و پولساز در دنیا است. طبق آماری که در سال 2019 منتشر شده بود، ارزش این شرکت بیش از 1 تریلیون دلار بوده است. این آمار نشان داد که ارزش مایکروسافت به شرکت‌های بزرگ اپل و آمازون بسیار نزدیک شده است.

ارزش مایکروسافت در سال ۲۰۱۹ از مرز ۱ تریلیون دلار گذشت تا در کنار شرکت‌های آمازون و اپل تنها شرکت‌هایی باشند که ارزششان از ۱ تریلیون گذشته‌است.
این کورپوریشن در سال ۲۰۲۲ شرکت اکتیویژن بلیزارد را با قیمت ۶۸٫۷ میلیارد دلار خرید.
مایکروسافت در سال مالی ۲۰۱۰ بیش از ۶۲ میلیارد دلار درآمد فروش، بیش از ۱۰ میلیارد دلار سود خالص و ۸۹٬۰۰۰ کارمند در کشورهای مختلف جهان داشت. فعالیت اصلی آن در زمینهٔ طراحی، توسعه، ساخت، صدور مجوز، پشتیبانی و ارائهٔ خدمات نرم‌افزاری برای ابزارهای رایانه‌ای است.
 
 
 

تاریخچه برند مایکروسافت

 

 

مایکروسافت که نخست کار خود را توسط دو دوست دوران کودکی به نام‌های بیل گیتس و پُل آلن با ساخت و فروش مفسر زبان برنامه‌نویسی بیسیک برای آلتایر شروع کرد. در اواسط دههٔ ۱۹۸۰ با طراحی سیستم‌عامل داس بر بازار سیستم‌های عامل رایانه‌های شخصی مسلط شد.
پل آلن و بیل گیتس، دوستان دوران کودکی بودند که با شور و شوق فراوانی برای رایانه برنامه‌نویسی می‌کردند و به دنبال ایجاد یک کسب و کار بودند. در ژانویه ۱۹۷۵، سامانه‌های تله میتری (Micro Instrumentation and Telemetry Systems, MITS) به نام آلتیر ۸۸۰۰ از شرکت میکرو تولید شد. پائول آلن متوجه شد که آن‌ها می‌توانند برای التیر ۸۸۰۰، Basic بسازند. رایانه التیر ۸۸۰۰ (Altair 8800) حاصل خلاقیت اد رابرتز (Ed Roberts)، مهندس بازنشسته نیروی هوایی آمریکا بود؛ و پس از تماس با بیل گیتس آن‌ها از این شرکت تقاضای استخدام کردند. پائول آلن به عنوان شبیه‌ساز و بیل گیتس به عنوان مترجم استخدام شدند. پس از تولید Basic، میکرو دستگاه آتاری Basic را تولید کرد و بازاریابی کرد. سرانجام در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۷۵، شرکت مایکروسافت با مدیر عاملی بیل گیتس تأسیس شد. در اوت ۱۹۷۷، مایکروسافت با مجله اسکی در ژاپن توافق کرد و در نتیجه نخستین دفتر بین‌المللی خود را در ژاپن تأسیس کرد. مایکروسافت در ژانویه ۱۹۷۹، به یک مرکز جدید در واشینگتن در ایالات متحده آمریکا نقل مکان کرد.
 
مایکروسافت با سیستم عامل خود در سال ۱۹۸۰ یعنی زنیکس، وارد بازار کار سیستم عامل شد. سپس مایکروسافت سیستم عامل MS-DOS را تولید کرد. سرانجام مایکروسافت در مذاکرات با تحقیقات دیجیتال شکست خورد و در نوامبر ۱۹۸۰ سیستم عامل جدیدی با نام CP/M تولید کرد که در آینده در رایانه‌های شخصی مورد استفاده قرار گرفت. مایکروسافت با درآمدهای بسیارش ۲۱۰ شرکت را خرید و هم چنین یک بخش چاپ و نشر به نام مایکروسافت پرس تولید کرد. سرانجام پائول آلن در ماه فوریه پس از مبتلا شدن به بیماری هوج کین استعفاء داد.
این شرکت سپس سهام خود را وارد بورس کرد، که با افزایش ارزش سهام، چهار نفر میلیاردر و حدود ۱۲٬۰۰۰ نفر از کارکنان مایکروسافت، میلیونر شدند.
مایکروسافت همواره هدف نقدهای مختلفی از جمله انحصارطلبی بوده، که موجب تشکیل دادگاه‌های قضایی بسیاری علیه آن، به علت تجاوز از قوانین انحصار، در وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا و کمیسیون اروپا شده‌است.

آغاز برند مایکروسافت

 
در ۱۹۹۴ مایکروسافت انکارتا را به راه انداخت که نخستین دانشنامه قابل اجرا روی رایانه بود. مایکروسافت با همکاری دریم ورکس در سال ۱۹۹۵ برای تولید سرگرمی‌های چندمنظوره یک شرکت جدید تأسیس کردند. پیش از ارائه ویندوز ۹۵، مایکروسافت یک شرکت تجارت محور قلمداد می‌شد اما ویندوز ۹۵ موجب شد که دیگر آن را یک شرکت مشتری محور بدانند. در سپتامبر ۱۹۹۵ دولت چین ویندوز را به عنوان سیستم‌عامل رسمی کشورش انتخاب کرد و از مایکروسافت خواست نسخه چینی ویندوز را برایشان آماده کند. اواسط دهه ۹۰ (میلادی) بیل گیتس تصمیم گرفت مایکروسافت را وارد دنیای اینترنت کند و "MSN" به وجود آمد. این یک سرویس آنلاین بود که قرار بود با آمریکن آنلاین (Aol) رقابت کند. پس با همکاری ان‌بی‌سی، ایستگاه کابلی خبری «MSNBC» و مجلهٔ آنلاین «Slate» به سردبیری مایکل کینسلی را تأسیس نمود. راه‌اندازی وب‌تی‌وی که امکان اتصال تلویزیون به شبکه را فراهم می‌کرد، از دیگر اقدامات مایکروسافت در سال ۱۹۹۶ بود.
 

فعالیت‌های کمپانی مایکروسافت

 
در ۱۹۹۷ اینترنت اکسپلورر ۴ همراه ویندوز به بازار آمد. اما دادگستری آمریکا به این دلیل که مایکروسافت با این کار از توافق‌نامه‌ای که در سال ۱۹۹۴ امضاء کرده، تخطی نموده‌است، از آن‌ها خواست که دیگر اینترنت اکسپلورر و ویندوز را همراه هم به بازار نفرستند. در سال ۱۹۹۸، ویندوز ۹۸ به همراه اکسپلورر SP۴/۰ SP۱ و FAT۳۲ به عنوان فایل سامانه عرضه گشت. در عین حال، جنجال‌های زیادی در پی افشای یادداشت‌های داخلی مایکروسافت در اینترنت به وجود آمد: «نرم‌افزارهای اوپن سورس تهدیدی جدی برای مایکروسافت به حساب می‌آیند.» این اسناد که به اسناد هالووین معروف شده‌اند، بخشی از این خطرات را عنوان کرده و در عین حال از فعالیت‌های مایکروسافت علیه لینوکس پرده برمی‌دارد. مایکروسافت نیز ضمن این که به صحت این اسناد اعتراف کرد، آن‌ها را صرفاً تحقیقات مهندسی دانست.
 
در آوریل ۲۰۰۰ حکم پرونده ایالات متحده و مایکروسافت صادر شد.[نیازمند منبع] این حکم شرکت را مجبور می‌کرد که به دو پاره تقسیم شود. البته بخشی از این تصمیم در دادگاه استیناف لغو شد. مایکروسافت که اهداف تجاری و خانگی را توأمان نشانه رفته بود، ویندوز ایکس پی را سال ۲۰۰۱ آماده کرد. مایکروسافت برای رقابت با سونی و نینتندو، با سرمایه‌گذاری میلیاردی و تولید و پخش اکس‌باکس وارد عرصه بازی‌های رایانه‌ای شد.
 
تا سال ۲۰۰۵، اکس‌باکس در بازار فروش آمریکا در رده دوم پس از پلی استیشن ۲ سونی و قبل از گیم کیوب نینتندو قرار داشت. (در بازار جهانی پس از هر دو بود) اما با این وجود، با فروش ۲۲ میلیون دستگاه در مقایسه با فروش بیش از ۱۰۰میلیون دستگاه پلی استیشن ۲، ضرر سنگینی معادل ۴ میلیارد دلار متحمل شده‌است. مایکروسافت در مدت ۳ سال کار ساخت «NET.» مقدماتی و سرور ویندوز ۲۰۰۳ را هم به پایان رساند.
 
در سال ۲۰۰۴ به دنبال شکایت اتحادیه اروپا، مایکروسافت به پرداخت ۶۱۳ میلیون دلار جریمه محکوم شد و متعهد گردید که توافقات قطعی خود با سایر رقبا را افشا کند. همچنین ملزم شد نسخه‌ای از ویندوز را تهیه و آماده کند که فاقد مدیا پلیر باشد.
 

آشنایی با محصولات و خدمات مایکروسافت

پرفروش‌ترین محصولات مایکروسافت، سیستم‌عامل مایکروسافت ویندوز و نرم‌افزار مایکروسافت آفیس است و شعار اصلی شرکت «یک رایانه روی هر میز، در هر خانه» می‌باشد. این دو محصول با سهمی حدود ۹۰٪ در سال ۲۰۰۳ برای مایکروسافت آفیس و در سال ۲۰۰۶ برای ویندوز جایگاه مهمی در بازار فروش محصولات رایانه‌های شخصی و رایانه‌های رومیزی پیدا کردند.

  • نرم افزار مایکروسافت آفیس

حتما نام نرم افزار مایکروسافت آفیس را شنیده‌اید؛ این نرم افزار یکی از محصولات پرفروش و معروف شرکت Microsoft است. مجموعه اداری آفیس شامل برنامه‌های مایکروسافت ورد، مایکروسافت اکسل، مایکروسافت پاورپوینت و مایکروسافت اکسس می‎‌باشد. نرم افزار آفیس برای سیستم عامل‌های مایکروسافت ویندوز، مک او‌اس و مک‌او‌اس ایکس در دسترس است. امروزه در اکثر کامپیوترها این نرم افزار جزو برنامه‌های حیاتی به شمار می‌رود و کاربران توسط آن کارهای تایپ، فرمول نویسی، ارائه و نمایش مقالات و موارد دیگری را انجام می‌دهند. این مجموعه اداری در سال 2000 توانست 1/3 از کل فروش محصولات مایکروسافت را به خود اختصاص دهد.

  • سیستم عامل‌ها

شرکت مایکروسافت تاکنون سیستم عامل‌های زیادی همچون ام‌اس-داس، زنیکس و او‌اس/2 را عرضه کرده است. اما معروفترین سیستم عامل منتشر شده از این شرکت، مایکروسافت ویندوز نام دارد. از این سیستم عامل تاکنون نسخه‌های مختلفی مانند ویندوز 1، ویندوز2 الی ویندوز 10 و ویندوز XP، ویندوز ویستا، ویندوز سرور و ویندوز موبایل منتشر شده است.

  • برنامه‌نویسی

همانطور که اشاره کردیم شرکت مایکروسافت کار خود را با عرضه پکیچ زبان برنامه نویسی آغاز کرد. این شرکت تاکنون محصولات زیادی در این زمینه ارائه کرده است؛ ویژوال استودیو، ویژوال بیسیک، ویژوال سی‌شارپ، ویژوال سی++، دات نت و کیوبیسیک از جمله محصولات برنامه‌نویسی شرکت Microsoft است.

  • کنسول‌های بازی

اگر طرفدار دنیای بازی‌ باشید، نام کنسول‌های ایکس باکس را شنیده‌اید. این کنسول‌ها همگی از تولیدات شرکت مایکروسافت هستند. کنسول‌های ایکس باکس 360، ایکس باکس وان، ایکس باکس سری ایکس و کینکت از کنسولهای این شرکت هستند.کنسولهای Microsoft رقیب اصلی پلی استیشن و نینتندو به حساب می‌آیند.

  • اینترنت اکسپلورر

Internet Explorer که اختصارا IE هم خوانده می‌شود، مرورگر وب شرکت مایکروسافت است. این مرورگر بر روی سیستم عامل‌های ویندوزی به طور پیش فرض نصب شده بود. اما بعد از گذشت چندسال، شرکت مایکروسافت در سال 2021 فعالیت مرورگر را متوقف کرد و به جای آن مایکروسافت اج را جایگزین کرد.

  • گوشی لومیا مایکروسافت

در آوریل ۲۰۱۴ میلادی مایکروسافت شرکت فنلاندی تولید تلفن همراه نوکیا را به قیمت هفت و نیم میلیارد دلار آمریکا برای ده سال خرید. بدین ترتیب تولید گوشی‌های تلفن همراه توسط شرکت نوکیا برای ده سال به مایکروسافت واگذار شد.

گوشی مایکروسافت لومیا که پیشتر با نام نوکیا لومیا شناخته می‌شد، از محصولات شرکت Microsoft است که از سیستم عامل ویندوزی بهره گرفته است. این گوشی هوشمند برای اولین بار در سال 2011 معرفی شد. ابتدا طراحی و ساخت گوشی لامیا با شرکت نوکیا بود؛ اما زمانی که مایکروسافت بخشی از کسب و کار این شرکت را از آن خود کرد، خط تولید آن زیر نظر شرکت مایکروسافت انجام شد. البته این گوشی هوشمند با استقبال خوبی مواجه نشد و نتوانست همچون دیگر محصولات مایکروسافت به محبوبیت زیادی دست پیدا کند. 

 

اکس‌باکس مایکروسافت

اکس‌باکس ۳۶۰

در نوامبر ۲۰۰۵، مایکروسافت دومین کنسول بازی خود را با نام اکس‌باکس ۳۶۰ به بازار عرضه کرد (لازم است ذکر شود نخستین نسخه کنسول مایکروسافت اکس‌باکس نام داشت) مایکروسافت در زمینه رقابت با کنسول‌های بازی تجربیات خوبی بدست آورده بود و این بار کنسولی بسیار کامل‌تر و بهتر نسبت به نخستین کنسول خود به بازار عرضه کرد. اکس‌باکس ۳۶۰ در دو مدل با نام‌های "Premium" و «Core System» عرضه شد. نسخهٔ «اکس‌باکس ۳۶۰ Premium» دارای دسته بی‌سیم، هارد درایو، ریموت کنترل و هدست می‌باشد ولی نسخهٔ «Core System» شامل دسته سیمی و بدون هارد درایو و وسایل جانبی می‌باشد. اکس‌باکس ۳۶۰ تقریباً یک سال زودتر از رقیبان خود یعنی پلی استیشن ۳ و نینتندو Wii به بازار عرضه شد. اکس‌باکس ۳۶۰ پیشرفت‌های زیادی نسبت به کنسول قبلی خود کرده‌است و علاوه بر قدرت سخت‌افزاری، دارای طراحی فوق‌العاده زیبایی می‌باشد. اکس‌باکس ۳۶۰ فروش بسیار بهتری نسبت به کنسول قبلی مایکروسافت داشت. نسخه بعدی اکس‌باکس در تاریخ ۲۲ نوامبر ۲۰۱۳ با نام اکس‌باکس وان وارد بازار شد. در تاریخ ۱۳ ژوئن ۲۰۱۶ اکس‌باکس وان اس با رنگ سفید و ۴۰٪ کوچک‌تر از اکس‌باکس وان معرفی شد. همچنین اکس‌باکس وان ایکس که پیشرفته تر از ایکس باکس‌های قبلی بود و از وضوح ۴کی پشتیبانی می‌کرد در تاریخ ۱۵ ژوئن ۲۰۱۷ عرضه شد. اکس‌باکس سری ایکس هم‌اکنون قوی‌ترین کنسول مایکروسافت است.
 

وب‌سایت مایکروسافت

MSN

مایکروسافت به‌جز بازار سیستم‌عامل و نرم‌افزار اداری، در زمینه‌های دیگر هم فعالیت می‌کند مانند شبکه تلویزیونی ام‌اس‌ان‌بی‌سی، سایت اینترنتی «ام‌اس‌ان»، همچنین در زمینه تولید سخت‌افزار رایانه با ساخت محصولاتی مانند موشواره و نیز سرگرمی‌های خانگی، از جمله ایکس‌باکس، ایکس‌باکس ۳۶۰ شرکت تیک تو و زون نیز می‌پردازد. مایکروسافت از گذشته تاکنون با استفاده از روش‌های مختلف مانند گروه خبری یوزنت و وب، پشتیبانی از نرم‌افزارهای خود را همواره ادامه داده‌است و جایزهٔ «ام‌وی‌پی» را به داوطلبانی که در کمک به مشتریان شرکت مفید بوده باشند، اهدا می‌کند.
وب‌سایت مایکروسافت (microsoft.com) با بیش از ۱۰۰ میلیون بازدید در روز یکی از پرطرفدارترین وبگاه‌ها در اینترنت است. بنابر اطلاعات وبگاه «الکسا»،وب‌سایت مایکروسافت در ۱۱ مه ۲۰۰۷ رده سیزدهم را در بین وبگاه‌های اینترنتی از نظر شمار بازدیدکننده به خود اختصاص داده‌است.

سرفیس مایکروسافت 

Microsoft Surface


مایکروسافت سرفیس برندی است که در سال 2012 توسط کمپانی مایکروسافت معرفی شد. سرفیس ها عموما کامپیوتر های لمسی بر پایه سیستم عامل ویندوز هستند. به طور کلی با معرفی سرفیس پرو، خانواده سرفیس با محبوبیت بیشتری روبرو شدند. در ابتدا سرفیس ها صرفا تبلت های لمسی با سیستم عامل ویندوز بودند اما با معرفی سرفیس بوک و بعدا سرفیس لپ تاپ خانواده محصولات سرفیس را به فرم فکتور ها دیگر نیز آورد. در سال 2020 نیز سرفیس های تا شدنی دارای دو صفحه نمایش به نام های دوئو(Surface Duo:گوشی هوشمند سرفیس) و نئو (Surface Neo: تبلت تاشدنی سرفیس) قرار است به بازار عرضه شوند. سرفیس پرو ایکس (Surface Pro X) نیز با پردازنده بر پایه ARM یک محصول نو آورانه دیگر از خانواده سرفیس بود. تا امروز دستگاه های سرفیس به عنوان دستگاه های پریمیوم و بسیار خوش ساخت در صنعت کامپیوتر شناخته شده اند و الگویی برای دیگر شرکت های سازنده کامپیوتر بوده اند. 
    مایکروسافت به مدت سه سال با عرضه‌ی تبلت‌های هیبریدی خود تلاش کرد تا به همگان ثابت کند که سرفیس‌ها آمده‌اند جایگزین لپ‌تاپ‌ها شوند. سرفیس پرو 3 یکی از نمونه‌های برتری بود که توانست این ایده‌ی مایکروسافت را تاحدزیادی تحقق بخشد؛ اما داستان در مورد سرفیس پرو 4 کمی متفاوت است. این تبلت برای کسانی مناسب است که پیش‌ازاین متقاعد شده‌اند که سرفیس‌ها بهترین و شاید تنها جایگزین لپ‌تاپ‌ها هستند. شاید به همین دلیل باشد که امسال مایکروسافت برای این محصول، روی شعار «تبلتی که می‌تواند جایگزین لپ‌تاپ شما باشد» مانور چندانی نداد. اگر تاکنون تبلیغات مایکروسافت روی شما اثر نگذاشته و به دنبال یک لپ‌تاپ واقعی از این شرکت هستید، امسال ردموندی‌ها هوای شما را به‌گونه‌ای دیگر داشته‌اند. «سرفیس بوک» نخستین لپ‌تاپ مایکروسافت است که شباهت‌های ظاهری و سخت‌افزاری زیادی به پرو 4 دارد. ازاین‌رو اهالی ردموند امید دارند تا آن دسته از کاربرانی را که تاکنون با تبلت‌های سرفیس به سمت خود نکشانده‌اند، با لپ‌تاپ سرفیس بوک به خود نزدیک کنند.
    اما سرفیس پرو 4 محصولی متفاوت از سرفیس بوک است. پرو 4 چه از لحاظ ظاهری و چه از لحاظ عملکردی، بسیار شبیه به نسل گذشته‌ی خود یعنی سرفیس پرو 3 است. گویی دی‌ان‌ای پرو 3 در پرو 4 وجود دارد. به‌طور خلاصه باید گفت، مایکروسافت هر آنچه سبب شد تا پرو 3 در سال گذشته به دستگاهی محبوب و فراموش‌نشدنی تبدیل شود، در پرو 4 به کار برده است؛ علاوه بر این، پرو 4 در اکثر زمینه‌ها نسبت به نسل گذشته‌ی خود بهبود پیدا کرده است.


خرید سرفیس‌ از سایت سبیت

فروشگاه اینترنتی سبیت، یک فروشگاه اینترنتی عرضه کننده لپ‌تاپ، آل این وان، تبلت، مانیتور، موبایل، قطعات کامپیوتر و لوازم جانبی آنها است. از خدمات این فروشگاه می‌توان به فروش تمامی برند های لپتاپ و سرفیس ماکروسافت اشاره کرد و همچنین ارسال کالا در سریع‌ترین زمان ممکن، ضمانت 7 روز بازگشت کالا در صورت معیوب بودن، ضمانت اصالت کالا و استفاده از معتبرترین شرکت‌های توزیع کننده کالا به همراه تخفیف های ویژه به مبلغ سفارش اشاره کرد که آن را به فروشگاه محبوب مشتریان تبدیل کرده است.

این مطلب را به اشتراک بگذارید: اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توئیتر اشتراک گذاری در واتساپ اشتراک گذاری در تلگرام کپی کردن لینک